schijnzelfstandigheid

Rijksoverheid lanceert campagne: voorkomen van schijnzelfstandigheid

Share!

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een nieuwe voorlichtingscampagne gelanceerd met als doel schijnzelfstandigheid aan te pakken. Deze campagne komt in aanloop naar het opheffen van het handhavingsmoratorium voor de beoordeling van arbeidsrelaties, dat op 1 januari 2025 van kracht gaat.

Informatie en instrumenten voor werkgevers en werkenden

De website www.hetjuistecontract.nl is door het Ministerie SZW gelanceerd. Deze website biedt essentiële informatie en praktische instrumenten voor zowel werkgevers als werknemers om te verduidelijken wanneer iemand als zzp’er of in loondienst werkt. Daarnaast wordt er specifiek aandacht besteed aan het herkennen en voorkomen van schijnzelfstandigheid. De site bevat ook informatie over de rechten en plichten van zowel zzp’ers als werknemers, aangezien deze aanzienlijk verschillen.

Keuzetool: zelf beoordelen of er sprake is van ZZP of loondienst

Een belangrijk onderdeel van de website is een keuzetool. Deze tool stelt werkgevers en werkenden in staat om zelf te beoordelen of een opdracht geschikt is voor een zzp’er. De tool bestaat uit tien vragen en fungeert als een mini-webmodule. In tegenstelling tot andere webmodules geeft de keuzetool geen definitief oordeel. Als de antwoorden wijzen op werken binnen loondienst, wordt het aangeraden om samen het gesprek aan te gaan over het juiste contract.

ZZP – ja of nee

Naast de keuzetool kun je ook een aantal voorbeelden terugvinden op de website. Per sector worden er voorbeelden gegeven met daarbij een duidelijke conclusie. Ook hier ligt de nadruk op het voorkomen van schijnzelfstandigheid door werkgevers en opdrachtgevers bewust te maken van de verschillende kenmerken van een arbeidsrelatie.

Werknemers in loondienst versus zzp’ers

De keuzetool bevat een overzicht van tien kenmerken die een zzp-opdracht onderscheiden van loondienst. Het is belangrijk op te merken dat geen van deze kenmerken op zichzelf een eenduidig oordeel kan geven over de status van de werkende (zzp’er of werknemer). Alle criteria moeten in samenhang worden bekeken, wat de beoordeling complex maakt.

Daarnaast worden de rechten en plichten van werknemers in loondienst en zzp’ers verduidelijkt:

Rechten en plichten van werknemers in loondienst:

  • Recht op ontslagbescherming
  • Recht op ten minste minimumloon/cao-loon
  • Recht op betaalde vakantie
  • Mogelijk recht op pensioenregeling
  • Werkgever moet premies en belastingen inhouden en afdragen
  • Verzekerd tegen ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
  • Recht op verlofregelingen met loondoorbetaling

Rechten en plichten van zzp’ers

  • Werk op basis van opdrachten
  • Tarieven worden zelfstandig of in overleg vastgesteld
  • Recht op fiscale faciliteiten die horen bij zelfstandig ondernemers
  • Verantwoordelijk voor eigen pensioenvoorziening
  • Verantwoordelijk voor afdracht btw en inkomstenbelasting
  • Zelf verantwoordelijk voor afsluiten verzekeringen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Geen recht op WW.
  • Bepaalt zelf of en wanneer  een opdracht wordt uitgevoerd, maar geen recht op verlof of vakantiegeld

Aanvullende Informatie

Hoewel veel van de besproken elementen niet nieuw zijn, valt op dat enkele belangrijke kenmerken van een zzp-opdracht niet in de webmodule zijn opgenomen. Deze criteria geven inzicht in de ondernemerstatus van de werkende. Voor werkgevers die er met de keuzetool niet uitkomen, wordt verwezen naar een uitgebreidere webmodule met 36 vragen. ZZP’ers kunnen daarnaast de ondernemerscheck gebruiken, die andere vragen stelt en tot verschillende conclusies kan leiden.

Deze campagne van de Rijksoverheid is een belangrijke stap in het creëren van helderheid en eerlijkheid in de arbeidsrelaties in Nederland. Voor meer informatie en toegang tot de tools, bezoek de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werk jij via BlueTrail en heb je vragen over de conceptwet VBAR? Neem dan contact op met Sandra Arends: s.arends@bluetrail.nl

Follow our trail