Meer Werkzoekenden, Minder Baanwisselingen: De Arbeidsmarkt in Q2

Meer werkzoekenden, minder baanwisselingen: de arbeidsmarkt in Q2

Share!

De nieuwste cijfers over de arbeidsmarkt van het tweede kwartaal van 2024 laten een complex beeld zien. Er zijn zowel tekenen van afkoeling als van blijvende krapte. Terwijl er een toename is in het aantal werkzoekenden en een lichte afname in het aantal baanwisselingen, blijft de vraag naar personeel onverminderd hoog. Dit leidt tot een uitdagende situatie voor zowel werkgevers als werknemers. In dit bericht duiken we dieper in de cijfers (afkomstig van Intelligence Group) en bespreken we wat deze trends betekenen voor de toekomst van de arbeidsmarkt.

Verhoogde arbeidsmarktactiviteit

Een opvallende ontwikkeling is de stijging in arbeidsmarktactiviteit. Meer werknemers zijn actief op zoek naar ander werk, met een toename van 8,1% naar 9,1%. Tegelijkertijd is het aantal baanwisselingen gedaald met 93.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoewel er meer mensen actief op zoek zijn naar werk, wordt er minder vaak van baan gewisseld, wat wijst op een afnemende dynamiek in de arbeidsmarkt.

Wervingsdruk en werkloosheid

De wervingsdruk, een belangrijke indicator van schaarste op de arbeidsmarkt, is licht gestegen naar 41,5%. Werknemers worden gemiddeld 8,6 keer per jaar benaderd voor een nieuwe baan, wat hoog is maar een daling ten opzichte van voorgaande periodes. De werkloosheid blijft met 3,6% nog steeds zeer laag, en het CPB voorspelt een lichte stijging naar gemiddeld 3,7% in 2024.

Vast contracten

Opvallend is dat het percentage baanvinders dat direct een vast contract krijgt, gestegen is naar een recordhoogte van 46,0%. Dit toont aan dat werkgevers nog steeds hard werken om personeel aan zich te binden. Het totale aantal nieuwe vacatures in 2023 was 1,4 miljoen, een daling ten opzichte van 2022, maar nog steeds hoog in historisch perspectief. Voor 2024 en 2025 wordt verwacht dat het aantal vacatures rond de 1,4 miljoen zal blijven, wat de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt onderstreept.

Economische vooruitzichten

Gezien de economische vooruitzichten, met gematigde groei en een licht oplopende werkloosheid, is het onwaarschijnlijk dat de vraag naar arbeid flink zal afnemen of het aanbod sterk zal groeien. De toenemende vergrijzing draagt ook bij aan de blijvende krapte. De arbeidsproductiviteit moet sterk toenemen om deze krapte het hoofd te bieden. Hoewel het CPB vanaf 2025 een jaarlijkse groei van circa één procent voorziet, is dit te weinig om de krapte significant te verminderen.

Fake vacatures 

Er zijn zorgen over de mogelijke kunstmatig hoge vraag naar werknemers door niet echte (fake) vacatures of vacatures die niet offline worden gehaald nadat ze vervuld zijn. Dit kan verklaren waarom er enerzijds tekenen van afkoeling zijn, maar anderzijds een blijvende hoge vraag naar personeel. Het is aannemelijk dat er een correctie van 20 tot 30% in de vraag gaat komen, in navolging van wereldwijde ontwikkelingen bij onder andere Indeed. Dit zou kunnen leiden tot een normalisatie van de arbeidsmarkt en het einde van de zeer schaarse arbeidsmarkt inluiden.

De Nederlandse arbeidsmarkt vertoont tekenen van afkoeling, maar blijft desondanks krap. De verhoogde arbeidsmarktactiviteit en lage werkloosheid, gecombineerd met een hoog aantal vaste contracten voor nieuwe baanvinders, suggereren dat de vraag naar arbeid nog steeds groot is. De economische vooruitzichten en beperkte groei in arbeidsproductiviteit wijzen erop dat de krapte voorlopig zal aanhouden.

Bron: Intelligence Group, ZipConomy

Follow our trail