Procesregisseur

Noord-Holland 36 u p/w 4 maanden Universitair
Swoosh-headers

Functieomschrijving

Opdrachtomschrijving
De opdracht is het optimaliseren van het werkproces rondom de passieve openbaarmakingen binnen de Wet open overheid. Op basis van analyse dient opdrachtnemer tot een versnelling te komen van de lopende en komende Wet open overheid verzoeken. Het doel is om looptijden van passieve openbaarmakingen te verkleinen om uiteindelijk de burger snel, efficiënt en zorgvuldig te kunnen bedienen.

Werkzaamheden

  • Het opstellen van een analyse met optimalisatievoorstellen. Opdrachtnemer wordt verzocht deze analyse uit te voeren over de afgelopen periode na inwerkingtreding van de Wet open overheid. Op basis van de lessons learned dienen er voorstellen te worden geformuleerd om tot optimalisatie van het werkproces te komen;
  • Het opstellen van een projectplan inclusief meetbare doelstellingen, alsmede een plan van aanpak. Opdrachtnemer stelt dit projectplan in samenwerking met opdrachtgever op;
  • Uitvoering van het projectplan inclusief PDCA-cyclus om continu te blijven leren en verbeteren in de uitvoering van het project;
  • Het aansturen van betrokken organisatieonderdelen;
  • Het bewaken van voortgang en projectrisico’s;
  • Juridisch inhoudelijke ondersteuning.
Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.

De opdrachtgever(s)

De Wet openbaarheid van bestuur (hierna: WOB genoemd) op en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, archiveerbaar en eenvoudig te ontsluiten is.

Programma
Open Amsterdam: van WOB naar WOO openbaarheid is een recht van de burger, niet een gunst aan de Amsterdammer. Deze bestuurlijke ambitie is opgenomen in o.a. het coalitieakkoord en herhaald in verschillende raadsbrieven. De Wet openbaarheid van bestuur (hierna WOB) geeft de spelregels voor openbaarheid. In januari 2021 is het wetsvoorstel open overheid (WOO) aangenomen door de Tweede Kamer. De WOO gaat de WOB vervangen. De WOO beoogt een transparante en actief openbaar makende overheid. Straks hebben we daarom ook de verplichting om bepaalde categorieën informatie uit eigen beweging openbaar te maken. Veel directies en stadsdelen staan onder druk door het afhandelen van WOB-verzoeken. Er lopen veel verzoeken tegelijk, informatie is moeilijk vindbaar en/of de inhoudelijk deskundige ambtenaren die nodig zijn voor het aanleveren en beoordelen van informatie hebben vaak volle agenda's. Helemaal omdat WOB-verzoeken vaak betrekking hebben op politiek- en maatschappelijk gevoelige onderwerpen. De ambitie van ons bestuur en de komst van de WOO bieden kansen om meer transparant te zijn, en tegelijkertijd is er ook zorg. Zorg over wat dit betekent voor de manier waarop we werken en komen tot besluitvorming, en zorg dat het nog meer werk betekent dan de Wob-aanvragen nu al doen. Het meerjarenprogramma Open Amsterdam geeft invulling aan de bestuurlijke ambitie om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken, zowel actief als passief.

Wat wordt er van jou gevraagd?

Eisen bij de opdracht:

  • Je hebt werkervaring met het bestuursrecht; als jurist met de Wob/Woo.
  • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring binnen overheidsorganisaties.
  • Je hebt werkervaring met het analyseren en verbeteren van juridische werkprocessen; vergelijkbare projecten gericht op ondersteunen van bedrijfsvoering van bestuursorganen.
  • Je hebt werkervaring als projectleider met vergelijkbare projecten gericht op de ondersteuning van bestuursorganen bij het implementeren van wettelijke initiatieven op het gebied van dienstverlening of informatiekundige onderwerpen; op het snijvlak van informatievoorziening, data en informatiebeheer.
  • Je hebt politiek bestuurlijke sensitiviteit.
  • Je bent per direct beschikbaar.
  • Je beschikt minimaal over een WO werk- en denkniveau.
  • Je hebt ervaring op het gebied van transformaties/ verandertrajecten.
Wensen bij de opdracht:

  • Je hebt kennis van en ervaring met software voor het uitvoeren van Woo-verzoeken.
  • Je hebt relevante algemene werkervaring bij diverse bestuursorganen.
  • Je hebt ervaring met: Implementaties M365, data migraties Implementaties E-discovery, Capstone methodiek en de Implementaties E-discovery en de Capstone methodiek.
  • Je hebt ervaring op het gebied van het uitvoeren van projecten binnen programma's.
Competenties:

  • Omgevingsbewustzijn
  • Samenwerken:
  • Relatiebeheer
  • Initiatief
  • Resultaatgerichtheid
  • Overtuigingskracht

Begint jouw trail hier?
Reageer direct
In het kort


Referentienummer 2024-07575
Locatie Amsterdam
Startdatum 29 november 2024
Einddatum 20 april 2025
Optie op verlenging Ja
Uren per week 36 u p/w

Sluitingsdatum 14 november 2024 09:45

Kan ik je op weg helpen?

Anouk van der Pijl

a.vanderpijl@bluetrail.nl
+31 (0)6 184 192 57
Whatsapp mij

Begint jouw trail hier?

Stuur ons je CV met een korte opdrachtgerichte motivatie.

Swoosh-CTA

Discover your BlueTrail

Onze weg naar jouw nieuwe carrière

Bluetrail-nieuws-2

Snelle respons en opvolging

Nadat jij op een opdracht hebt gereageerd, nemen wij binnen 24 uur contact met jou op en behandelen we jouw reactie.

Bluetrail-nieuws-1

Persoonlijk contact

We gaan met jou in gesprek. Wij kijken niet alleen naar je kennis en werkervaring, maar vooral naar jou als persoon. Dit is voor zowel de professional als de opdrachtgever belangrijk, wij willen de juiste match maken! Als we eenmaal de juiste match hebben gevonden, dan begint jouw BlueTrail en stellen we je voor aan de opdrachtgever!

Bluetrail-nieuws-3

Match en uitwerking

Bij een succesvolle match worden de contracten opgesteld. Door middel van innovaties en digitalisering proberen wij dit proces zo kort mogelijk te maken. Zo kun jij doen waar je goed in bent, terwijl wij zorgen voor alle administratie!

Bluetrail-nieuws-4

Heldere communicatie en ontzorging

Ook tijdens jouw opdracht staan wij altijd voor je klaar. Onze fieldmanagers zorgen er persoonlijk voor dan alles succesvol verloopt!

Swoosh-footer (1)

Follow our trail